Zasady aranżacji wnętrz gastronomicznych.

Planujesz otworzyć lokal i czeka Cię aranżacja wnętrz gastronomicznych? A może już masz, lecz nadszedł czas na zmiany? W obu przypadkach zachęcam do przeczytania tego wpisu. Zastanawiasz się, co Ci da zapoznanie się z nim? Jeżeli postanowisz urządzić wnętrze samodzielnie, przyda Ci się kilka podpowiedzi. W przypadku, gdy zlecisz to zadanie profesjonaliście, będziesz wiedział/a, na co zwrócić uwagę. Tym razem skupię się na aranżacji sali, zapleczem zaś zajmę się innym razem, gdyż temat zasługuje na osobne opisy i wskazówki.

W tym tekście poruszam 10 zasad aranżacji wnętrz. Nie są to wszystkie, jakie należy uwzględniać. Wybrałam te, które uważam za najważniejsze, by zaplanować wygodne, ciekawe, estetyczne wnętrze by pomogło przyciągnąć gości i co równie ważne, skłoniło ich do powrotu. Oczywiście wystrój wnętrza nie jest jedynym, ani nawet głównym czynnikiem powodującym zainteresowanie lokalem, ale znajduje się w czołówce. Napisałam o tym we wpisie „Dlaczego goście wracają do lokalu?”

Na początku zapraszam do zapoznania się z podstawowymi składnikami na perfekcyjne wnętrze gastronomiczne. 🙂 Z pewnością wiesz, że od tego wszystko się zaczyna…


Kilka wydzielonych stref

Podstawą wygodnego funkcjonowania jest przemyślane rozmieszczenie funkcji. Pomogą Ci w tym wyznaczone strefy.  W projekcie technologicznym znajduje się m.in. rozmieszczenie poszczególnych sprzętów. Sprawdź, czy u Ciebie ich układ się sprawdza. Postaraj się, by ścieżki pracowników nie przecinały się zbyt często, a jedynie stykały ze sobą, oczywiście tam, gdzie jest to możliwe. Dzięki temu cały cykl przygotowywania posiłków będzie mógł przebiegać sprawnie. Jest to szczególnie ważne przy niewielkich wnętrzach i/lub dużej liczby zatrudnionych osób.

Przejdźmy do sali dla gości. Zależy Ci, by przychodziły do Ciebie zarówno osoby na kawę w samotności lub w towarzystwie laptopa, jak i większe lub mniejsze grupy znajomych? Może w dodatku marzysz o imprezach zorganizowanych? Wystarczy oddzielić od siebie przestrzenie dla konkretnych gości. Polecam przewidzieć przede wszystkim miejsce do spotkań grupowych, na biznesowe lunche, romantyczne kolacje i kilka kącików dla pojedynczych osób (lub wspólny blat dla nich – zależy od profilu gości). Dzięki temu więcej osób będzie mogło wybrać akurat Twój lokal za pierwszym razem, jak i wracać do niego przy innych okazjach.

Wszystko opiera się o potrzeby poszczególnych typów gości oraz zadbanie o komfort pozostałych.

Wiem, że część osób powie, że od tego jest obsługa (w części lokali), by zaproponować stolik danemu klientowi. Pamiętaj, że może to robić skutecznie tylko wtedy, gdy zapewnisz kilka stref. Dzięki temu pracownik będzie w stanie dobrać miejsce do potrzeb gości. Zaś w miejscach, gdzie każdy sam wybiera, gdzie chce usiąść, również powinien mieć wybór. Nawet wiele lokali oferujących Fast Food tworzy kilka stref. Tym bardziej powinny je mieć dobre restauracje, kawiarnie z pyszną kawą itd.


Garść ergonomii

Wiele osób patrzy na wnętrze pod kątem atmosfery, koloru ścian, ogólnie estetyki. Często zapominają, że najpiękniejsze wnętrze nie zachęci gości do powrotu, jeżeli nie będzie zapewniało komfortu. Dbałość m.in. o odpowiednie odległości stołów od siebie, wygodne przejścia pomiędzy odsuniętymi krzesłami jest podstawą planowania całej aranżacji. Poza tym wybrane meble powinny być wygodne, a nie tylko ładne. Praktycznie każdy fragment lokalu musi spełniać określone standardy ergonomiczne. Przykładem może służyć fragment książki „Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego” pod red. Neuferta.

Fragment książki: Neufert “Podręcznik projektowania budowlano-architektonicznego”


Szczypta udogodnień

Aranżacja wnętrz gastronomicznych oznacza także dostosowanie lokalów  do zróżnicowanych możliwości przyszłych gości. Przy urządzaniu nie wolno zapominać o zapewnieniu udogodnień dla osób niepełnosprawnych oraz rodzin z dziećmi. Jeżeli masz wspólne łazienki dla gości, zostaw w nich przewijaki i zadbaj by było wystarczająco dużo wolnego miejsca. Przy lokalach o dużej powierzchni można pokusić się o przygotowanie niewielkiego pokoju rodzinnego.

Pomyśl też o osobach niepełnosprawnych ruchowo. Minimum jedno szerokie przejście, podjazd lub niski próg. Osobom niedowidzącym zaś pomogą np podświetlane stopnie schodów.


Miarka oświetlenia

Oświetlenie spełnia wiele funkcji. Przede wszystkim wpływa na odbiór wnętrza, samopoczucie gości i obsługi, zwraca uwagę na pewne szczegóły, określa klimat lokalu, dodaje poczucia bezpieczeństwa oraz stanowi dekorację (lub przeciwnie). Rozróżniamy kilka typów oświetlenia. Ogólne do stosowania w części wejściowej, kuchennej i jako doświetlenie wnętrza, wiszące/kierunkowe używane najczęściej nad stolikami (dla uzyskania odpowiedniej atmosfery) oraz nad ladą (podkreśla jej znaczenie). Oprócz tego dekoracyjne dla estetyki. Poza tym jest jeszcze sprawa bezpieczeństwa awaryjnego, czyli światło ewakuacyjne. Twój lokal jest duży? Możecie zastosować wszystkie wskazane typy lamp. W przypadku kameralnych wnętrz – wybierz tylko część z nich. Oczywiście nie zapomnij o ewakuacyjnym.

Znacznie więcej o lampach (jak je dobrać, gdzie i kiedy stosować) napiszę w przyszłości w innym wpisie na blogu.

Bar z alkoholami w 1 Lidze


1 Spójna stylistyka

Bardzo ważne jest by wnętrze było spójne, w określonym stylu. Wybierz kolory przewodnie i konkretne materiały, a następnie staraj się trzymać pierwotnych planów. Najlepiej by kolorystyka wynikała np z logo, kojarzyła się z regionem pochodzenia oferowanych dań itp. Można dorzucać elementy pozornie niepasujące do reszty, co jest trudniejsze i nie dla każdego.

Jeżeli planujesz stworzyć sieć lokali i jest to kolejna kawiarnia lub cukiernia, postaw na te same kolory, co w poprzednich. Wystój lokalu nie musi być identyczny! Wykorzystując te same barwy można uzyskać całkiem inny efekt. W jednym lokalu dany kolor będzie na ścianach i jako dodatki, w drugim w postaci obicia foteli. W ten sposób pokażesz, że dane miejsca stanowią całość, lecz każde będzie wyjątkowe.

Duże sieci często tworzą w kolejnych lokalizacjach wnętrza bardzo podobne do siebie. Takie rozwiązania są dobre w galeriach handlowych lub jeżeli chcesz sprzedawać kawę na wynos. Wtedy stworzenie bardzo podobnych aranżacji ma sens i wpływa na rozpoznawalność marki.


Rozdrobniony profil klienta

Wyobraź sobie swojego wymarzonego klienta. Kim jest? Z kim i kiedy przychodzi? W jakim celu i dlaczego akurat do Ciebie? Z pewnością te i podobne pytania masz za sobą. Aranżacja wnętrz gastronomicznych powinna być przeprowadzona zgodnie z potrzebami przede wszystkim Twojego wymarzonego klienta, bo to głównie jego chcesz zachęcić do przyjścia i złożenia zamówienia. Pamiętaj, że czego innego szukają osoby, które przyjdą w porze lunchu z okolicznych biurowców, za czym innym będą się rozglądali turyści czy spacerowicze. Jeżeli masz już określone grupy osób, do których kierujesz swoją oferty, postaraj się poznać ich oczekiwania, styl i potrzeby. Następnie dostosuj wnętrza. Nigdy na odwrót. Nie przesadź i nie staraj się na siłę przygotowywać aranżacji tylko pod wybrane grupy docelowe by nie zamknąć się na inne możliwości. Pomyśl przede wszystkim o dodatkach, klimacie miejsca, motywie przewodnim… Całość powinna być zgodna z Tobą. Dzięki temu biznes będzie wyglądał autentycznie.


1 Pomysł (według upodobań gości)

Poza ergonomią i dostosowaniem do klienta najważniejszy jest pomysł! Spotykam się z osobami, które wydały worki pieniędzy na meble od projektantów, kupili wszystko najwyższej jakości, a następnie tego pożałowały, zwłaszcza gdy zakupów dokonywały bez chociażby wizjii, jak wnętrze ma wyglądać. Lepiej zdecydować się na kilka głównych rzeczy, które będą robiły efekt. Lubię, gdy we wnętrzach pojawia się coś o ciekawym designie – ale maksymalnie kilka takich przedmiotów, rzadko kiedy całe wyposażenie. Pamiętaj, że wiele osób szuka minimalizmu, pomysłu, miejsc z klimatem, czegoś nietuzinkowego. Nie polecam oszczędzania na oświetleniu, gdyż ma zbyt wiele funkcji, w tym dekoracyjną.


1 Główna ściana

Jedna ze ścian, najlepiej widoczna od wejścia, powinna być wyjątkowa z kilku powodów. Ma przyciągać wzrok osób mijających lokal. Daje to szansę na zwiększenie liczby gości. Na takiej ścianie może być logo! Wpłynie to na rozpoznawalność marki. Nawet jeżeli ktoś nie wejdzie do lokalu, może przechodzić koło niego codziennie lub kilka razy w tygodniu. Dzięki temu będzie wiedział, że dane miejsce istnieje i być może powie o nim znajomym lub osobom, które będą szukały takiego miejsca w okolicy.

Poza tym sposób dekoracji ściany widocznej z ulicy pomoże określić przechodniom, czym się zajmujesz, co mogą kupić i czy odnajdą się w danym miejscu. Chodzi o słynne pierwsze wrażenie.

sweetness – cukiernia z dowozem – aranżacja glównej ściany


Świeżo cięte kwiaty lub w oprawie doniczkowej

Najczęściej widzę w lokalach ustawione na stołach wazony z ciętymi kwiatami. Oprócz tego często pojawiają się świece. Tego typu dekoracje są miłe dla oczu pod warunkiem, że są dostosowane do stylu miejsca, nie przytłaczają i nie zasłaniają widoku. Warto rozdzielać to, co pasuje na bankiety od aranżacji na co dzień. Często mniej, znaczy lepiej. W tym przypadku zdecydowanie tak jest.

Warto wprowadzać kwiaty doniczkowe. Poprawią jakość powietrza, oczyszczą je oraz wyeliminują część zapachów. Zakup kwiatów doniczkowych jest również korzystny finansowo. Początkowo trzeba wydać więcej niż na kwiaty cięte, lecz przy właściwym doborze roślin oraz ich późniejszej pielęgnacji powinny się pięknie prezentować przez lata. Kwiaty w wazonach zaś trzeba wymieniać co kilka dni przez co dość szybko wydaje się kwotę porównywalną z zakupem donic.

Wolisz kwiaty cięte? Odwiedzaj giełdy kwiatowe. Pozwala to oszczędzić spore kwoty, a jednocześnie dostaniesz naprawdę świeży towar.


Torba dodatków

Każde wnętrze wymaga właściwego wykończenia i dopracowania szczegółów.

Także aranżacja wnętrz gastronomicznych potrzebuje dodatków. Warto zwrócić uwagę zarówno na estetykę podkładek na stołach (najlepiej zgraną z motywem przewodnim lub logo lokalu), dopasowaną zastawę, spójne stroje dla obsługi oraz drobny poczęstunek w podziękowaniu za odwiedzenie lokalu wraz ze sposobem jego podania. Szczerze polecam dołączanie wizytówek do poczęstunku.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu wpisu wiesz, na co zwrócić uwagę. Zdajesz sobie też sprawę z faktu, że aranżacja wnętrz gastronomicznych nie jest taka prosta, jak się może wydawać. Projekt trzeba oprzeć na zasadach ergonomii, wytycznych związanych z BHP, profilu klientów, typem lokalu i wielu innych kwestiach. W powyższym tekście przedstawiłam część z nich.


Stwórzmy przestrzeń dopasowaną do Ciebie.

architektka krajobrazu, projektantka wnętrz
– Jolanta Nowak-Wicherska


11 Responses
  1. Jakby więcej lokali skorzystało z tych porad byłoby z korzyścią i dla klientów i dla właścicieli! 😀 Wartościowe treści, dziękuję! Zastanawiam się co do swojej przestrzeni zaadoptować… 🙂

    1. Jolanta Nowak-Wicherska

      Jeżeli potrzebujesz pomocy, pisz 🙂 W przypadku problemu z jakimś detalem zapraszam w poniedziałek na facebooka Przytulne Wnętrze. Co tydzień prowadzę #PomocnyPoniedziałek. W tym dniu można zadać 1 pytanie dot. szczegółów aranżacji wnętrza lub pielęgnacji roślin by max do środy uzyskać bezpłatną poradę.

  2. Bardzo przyjemnie czyta się Twojego bloga. Przy tym wpisie żałuję, że nie poświęciłaś więcej czasu na oświetlenie, jestem ciekawa Twoich spostrzeżeń w tym temacie. Zgadzam się, że nie warto oszczędzać na nim, gdyż jest to istotny element i to nie tylko wieczorami, ale masz może jakieś spostrzeżenia na temat jak dobierać konkretne zestawy?

  3. oferta.autograf-nieruchomosci.pl

    bardzo fajny wpis, muszę przekazać link do strony znajomej, które właśnie otwiera swój wymarzony lokal. Pozdrawiam

Leave a Reply

Call Now Button